Omul în viziunea lui Osho

🔳 Omul vine cu întreg potențialul de a fi un ZEU și rămâne doar un animal, din simplul motiv că se menține limitat de energii grosiere.

El nu încearcă niciodată să schimbe acele energii grosiere în forme rafinate. Acestea pot fi schimbate: mânia poate deveni compasiune – ea trebuie doar să treacă prin meditație; lăcomia poate deveni împărtășire, desfrâul poate deveni iubire, iubirea poate deveni sacralitate…

Si trăim pe cea mai joasă treaptă a scării, trăim la nivelul la care ne-am născut.

Nu ne gândim niciodată la noi ca ființe potențiale, luăm viața ca pe ceva normal, ca și cum ne-am fi născut deja întregi, compleți, perfecți.

Nu este așa! Ne-am născut cu capacitatea de a fi perfecți, ne-am născut cu întreg potențialul de a atinge cel mai înalt vârf.

Dar este numai un potențial – el trebuie făcut samă devină efectiv. Și pentru a-l face să devină efectiv, veți avea nevoie de o anumită metodologie.

Este ca și aurul găsit în mine și care apoi trece prin multe procese de rafinare. Este la fel ca și diamantele care se găsesc în mine, dar sunt doar pietre. Doar bijutierii le pot recunoaște. Oamenii obișnuiți nu le vor putea recunoaște ca diamante.

Cunosc un bijutier, un prieten de al meu. Are casa atât de plină de diamante, încât nu le poate număra, el trebuie să le cântărească. Le păstrează în grămezi. Când m-a dus să-mi arate colecția, nu am văzut decât pietre obișnuite. Am spus: „Despre ce vorbești? Spuneai că ai mii de diamante – astea sunt diamante?” El a spus: „Acestea sunt diamante, însă au nevoie de multă prelucrare; abia atunci vei putea să vezi ce sunt cu adevarat. Acum, ele sunt doar pietre obișnuite și le-am cumpărat mai pe nimic, căci oamenii care mi le-au adus au crezut că sunt doar pietre colorate.”

Omul este de asemenea un diamant rar, dar de obicei vei găsi în el mânie, lăcomie, ură, desfrâu –toate tipurile de otrăvuri– și nu vei fi capabil să vezi în el nici un Buddha. Nu vei putea să îl vezi pe Krishna niciunde, nu vei auzi flautul lui Krishna in interiorul lui, și nu vei putea vedea puritatea și inocența lui Buddha.

Însă el conține puritatea lui Buddha, inocența lui Mahavira, cântecul și dansul lui Krishna și infinita înțelepciune a lui Lao Tze.

El conține tot ceea ce s-a petrecut vreodată oricărei ființe umane din lume…

Osho

Publicitate
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s