Vitamina B12

𝗩𝗜𝗧𝗔𝗠𝗜𝗡𝗔 𝗕𝟭𝟮

Vitamina B12 (cobalamină):
• este vitală pentru diviziunea celulară și pentru sistemul nervos;
• joacă un rol important în producerea și formarea de globule roșii;
• ajută la funcționarea corectă a sistemului nervos;
• ajută la asimilarea acidului folic și a carbohidraților prezenți în alimentație;
• este implicată în metabolismul homocisteinei.

Rolul vitaminei B12:
• este crucială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos;
• este implicată în formarea globulelor roșii din sânge și ajută în crearea și reglarea ADN-ului;
• metabolismul fiecarei celule din corpul uman depinde de aportul de vitamina B12;
• are un rol activ în funcționarea celulelor și în reînnoirea lor;
• ajută corpul uman să absoarbă acidul folic;
• protejează celulele hepatice;
• stimulează activitatea tractului intestinal.

Proprietățile vitaminei B12 din punct de vedere al sănătații:
• favorizează absorbția calciului;
• favorizează absobția nutrienților;
• favorizează metabolismul alimentelor (proteine, carbohidrați și lipide);
• previne anemia;
• întârzie instalarea bolii Alzheimer;
• previne demența
• întârzie pierderea memoriei;
• întărește sistemul imunitar;
• previne problemele digestive;
• întărește sistemul nervos;
• protejează inima;
• reduce simptomele tinitusului;
• ajută fertilitatea la bărbați;
• reduce alergiile.

Efecte negative ale carenței de vitamină B12:
• anemia (scăderea numărului de globule roșii);
• amețeli;
• dificultăți de mișcare și slăbiciune; musculară (nesiguranță în timpul mersului);
• pierderi de memorie;
• dificultăți de concentrare;
• constipația, diareea sau crampenele;
• oboseala constantă și paloarea (pielea palidă, îngălbenită);
• lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate;
• tulburări ale stării de spirit (schimbările de dispoziție);
• amorțeli și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor;
• stări depresive.

Cauzele carenței de vitamina B12:
• alimentația vegetariană care nu conține vitamina B12;
• vârsta;
• afecțiunile gastroinestinale;
• bolile autoimune;
• alcoolismul,
• medicamentele.

Excesul de vitamina B12 nu afectează organismul, dar atenție dacă suferim de diabet sau afecțiuni ale rinichilor.

Surse de vitamina B12:
• se găsește în general, în produsele din carne sau în produsele industriale ce necesită un anumit proces de sinteză;
• nucifere;
• ouă;
• brânză;
• lapte, lapte de soia;
• iaurt.

Surse de vitamina B:
• cartofii;
• morcovii;
• fasolea păstăi;
• vinetele;
• mazărea;
• broccoli;
• ciupercile;
• varza creață;
• pepenele galben;
• zmeura;
• semințele de floarea-soarelui;
• alunele;
• nucile;
• germenii de grâu;
• cerealele integrale;
• drojdia de bere.

Cuvântul vitamină provine din limba latina,Vita înseamnă viață.

Vitaminele sunt substanțe chimice complexe care îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normală a organismului omenesc și care, cu câteva excepții, nu pot fi sintetizate de către acesta. Ele se găsesc în majoritatea alimentelor de proveniență naturală și sunt absolut necesare pentru creșterea, menținerea vitalității și bunăstarea generală a organismului nostru.

Vitamina B
Complexul de vitamine B înglobează 8 vitamine esențiale pentru organism, și anume: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Vitaminele B contribuie la producția de energie, susțin sănătatea creierului și a inimii, întăresc imunitatea și asigură sănătatea generală a organismului.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s