Munca la patron, sărăcie garantată

Am citit pe net un text care mi-a atras atenția. Nu zic ca nu, în teorie e bun textul, dar nu doar taxarea e cauza. Sunt mai mulți factori și o sa explic mai jos. Cat timp lucrezi pentru cineva și depinzi de el, nu o sa ai nici libertate, programul o sa ți -l facă altul, iar de un trai decent nu o sa te bucuri niciodată.

Acesta-i textul care mi-a atras atenția:

„Luăm angajatul ION și îi oferim un salariu brut de 5000 de RON lunar.
Sună excelent?
Hai să vedem:
ION a primit 5000 de RON brut, dar a platit către bugetele de stat 1474 RON (Șomaj 0.5%, CAS 10.5%, CASS 5.55%, Impozit 16%), cu alte cuvinte ION a primit un salariu NET (“în mână”) de 3526 RON. Valoarea procentuală a impozitelor plătite de către românul ION către românescul stat Roman este de 41.8%.
Dar… pentru ca angajatul ION să primească 3526 RON Net (5000 brut), angajatorul (patronul) plătește separat către bugetele statului 1150 RON, de unde rezultă că pentru angajatul ION, statul român primește la bugetele de stat suma de 2624 RON.
Pentru că ION are mașină, după ce primește salariu, se duce la benzinărie să facă “plinul” pentru luna care urmează – 300 RON. Din această suma, statul primește 24% TVA – sau mai bine zis: aproximativ 60 RON. Mergând mai departe, valoarea cumulată a taxelor, accizelor, și supraaccizelor plătite de către distribuitorul de combustibil către stat, reprezintă aproximativ 50% – cu alte cuvinte, din cei 300 RON plătiți pentru un “plin”, statul român mai primește încă 122 RON (aproximativ) în afară de TVA. Total colectat la bugetul de stat: 182 RON (60%).
Intră Ion la Vodafone și face o încărcare de 10 euro – aproximativ 50 RON cu tot cu adaosul comercial, din care TVA 24% – 12 RON colectat la bugetul de stat.
După care ION intră în supermarket și cumpără un kg de carne– 21 RON, 2 kg cartofi – 5 RON, legume – 10 RON, un cofrag cu ouă – 10 RON, 1 apă – 2 RON, 1 pâine – 2 RON. Casierul face totalul: 50 RON, din care TVA 24% – 12 RON colectat la bugetul de stat.
ION face un mic calcul în minte și realizează că deși a plecat de la munca de doar 30 de minute, a cheltuit deja un total de 400 RON din care taxele colectate de către statul roman (în doar 30 de minute) reprezintă aproximativ 146 RON (~36%). Suma rămasă în buzunar: 3126 RON.
Proprietarul îi va cere mâine chiria – 1000 RON (la care nu plătește ION impozit la stat, dar plătește proprietarul). ION va rămâne cu 2126 RON . După ce va achita factura de 150 RON la electricitate, 200 RON la gaz, 50 RON la apă, 50 RON abonamentul de internet. Total utilități 450 RON, ION mai rămâne cu 1676 RON. Își cumpără o pereche de bocanci cu 150 RON, o bluză cu 50 RON și o pereche de pantaloni cu 100 RON. Mai rămân 1376 RON, bani raportați la 30 de zile, rezultă 45 RON pe zi pentru mâncare, săpun, șampon, detergent, hârtie igienică, pastă de dinți. După toate cele enumerate mai sus, iar se duc 24% la bugetul de stat.
Tot acesta este momentul în care ION realizează că lipsa lui de speranță este justificată. El ajută Statul Român și cotizează, dar Statul Român cu ce îl ajută? Ăsta este rezultatul unui sistem corupt care pune piedici și greutăți incredibile celor care muncesc. ION e un caz fericit cu salariul lunar de 5000 RON, dar să nu uităm că VASILE trebuie să facă toate astea dintr-un salariu de 1000 RON. Poate VASILE vrea să se căsătorească, sau poate vrea să-și cumpere un apartament. Cum sau când va reuși să facă asta? Cum, când majoritatea tinerilor au salariul lui VASILE, asta dacă îl au și nu își caută de un an de zile un amărât de loc de muncă.
Bine ați venit în România anului 2021″

Răspunsul meu e asta, ba prosti care nu știți nici pe ce lume trăiți, iar fără patron muriți de foame, ca sunteți prosti bătă. Înțelegeți dracu, ca din salar nu se poate trai frumos. Munca și salariul exista, ca și prostii sa aibă ocupație și sa nu moara de foame. Dar tu ești prea prost ca sa înțelegi.
Când o sa ajungi la nivelul meu de înțelepciune, o sa realizezi ca am dreptate. Niciun sistem politic și niciun stat din lume nu-ti vrea binele. Viața și destinul tău e în propriile mâini. De tine depinde și doar tu iti poți schimba viața. Tu nu vrei sa înțelegi, ca poți sa schimbi sistemul, ca și dacă se întoarce comunismul sau câștigă papa pius alegerile, tu tot în fabrică ai sa lucrezi, dar pe doi lei în plus și o locuință amărâtă. Numai tu iti poți schimba viața investind în tine, în dezvoltarea ta, citând mult, căutând oportunități de afaceri, strângând bănuți de o afacere și învățând ca nimic nu e imposibil.
Sunt de părere ca munca e numai pentru prosti și oameni incapabili de a se descurca fără patron.
Nu zic ca sa nu faci un mic efort și sa muncești, muncește, dar numai în străinătate și maxim doi ani.
Strânge fiecare bănuț și investește în ceva micuț.
O frizerie, o sera, o firma de curățenie, o firma de catering, cumpăra marfa cu un preț și vinde -o cu un preț mai mare.

Textul și mai ales etichetarile gen ” prosti”, nu sunt adresate cititorilor de pe blog, ci unor iubitori de munca de pe facebook, ce toată ziua înjură săracii și asistații și zbiară ca forța de muncă calificată a p

Standard

Un gând despre „Munca la patron, sărăcie garantată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s