Despre mișcarea unionistă din basarabia

În basarabia forțele pro rusești, statalistii, unioniștii și pro europenii care nu sunt neapărat doritori de unire cu țara mamă, se lupta pe electoratul profund sărăcit și abuzat din toate punctele de vedere de toate forțele politice.

În 90 basarabia s-a rupt de urss și era la un pas de a se reuni cu țara mamă dupa modelul german, dar n-a prea vrut nici bătrânul Iliescu, nici gorbaciov.

În fine, Gheorghe Ghimpu, fratele mai mare al lui Mihai Ghimpu, a încercat sa miște puțin lucurile, a pornit o mișcare unionistă, dar când sa ajungă la butoane, a murit subit.

Dupa dispariția lui Ghimpu, Moldova a luat-o pe calea statalismului și în fruntea tarii a ajuns nefericitul de Sturza, unul din descendenții familiei Sturza care au dominat Moldova noastră și basarabia timp de aproape doua secole.

Sturza a rămas în istorie ca fiind premierul galoşi.
A reușit performanta sa bage Moldova în faliment și sa plătească bugetarii și pensionarii cu porumb, grâu și galoşi.
Imaginați -vă că sunteți bugetar moldovean, iar la sfârșitul lunii te trezești ca ți se spune ca nu sunt bani de salariu, dar ca vei primi niște grăunțe și câteva perechi de galoşi.

Astăzi e mare deontolog, o susține pe Maia Sandu și vorbește despre reforme. Te umflă rasul când te gândești cine vorbește despre reforme.

Dupa 2000 iurie roșca a construit un partid de centru dreapta pro romanesc , iar la scurt timp, cu ajutorul sau, voronin reușit sa acapareze toată puterea. Nu știu care a fost dedesubtul susținerii lui roșca, mulți îl considera agent rus și trădător. Posibil, dar eu astăzi îl văd pe Iurie Roșca ca fiind un extraordinar ideolog de centru dreapta conservator.

După revoluția din aprilie 2009, la putere au ajuns pro europenii filat, ghimpu și lupu.

În numai 3-4 ani , adevăratul șef al partidului democrat, Vlad Plahotniuc, a reușit sa acapareze toată puterea.

Așa au apărut în 2015, ca o necesitate, Andrei Nastase, Dodon, Usatii și Sandu.

Vreo trei ani au ținut -o numai în proteste.
În cele din urma l-au alungat pe Plahotniuc și s-au cățărat ei la putere.

Maia Sandu a reușit cu ajutorul europenilor și a rețelei pe care o are Soros în Moldova, sa își construiască o imagine de salvatoare și iată ca astăzi conduce Moldova și se pregătește de un alt succes răsunător la alegerile din vara.

Bineînțeles ca e numai gura de ea și ca nu o sa facă nimic, dar poporul trebuie sa se convingă, nu se poate altfel decât prin a lasa-o sa conducă măcar 2-3 ani.
Se vor satura de ea în foarte scurt timp.

Bun, sa revin la unioniști, sandu nu e unionistă, știu majoritatea oamenilor acest lucru, dar o s-o voteze unioniștii in lipsa de alternativa.

Politicienii așa zis unioniști, se lupta pe electoratul pro romanesc, dar ei nu înțeleg un lucru esențial. Considera ca acei 30-40% dintre votanții care se considera pro romani și pro unionism, le aparțin automat lor.
Nici vorba. 90% dintre pro romani au rude în diaspora, sunt șomeri, au copii la școală, dificultăți financiare și au nevoie de un partid care sa le prezinte și o oferta economică serioasa. Cu geopolitica poate convingi 1%, dar restul nu dansează hora bucuriei când le prezinți numai sloganuri unioniste.

Cum sa zic, unionismul e frumos, dar nu ține de foame.

Asta nu înțeleg Ilie Bratu , Vitalie Lisnic și alți unioniști care considera ca e suficient ca forțele unioniste sa candideze pe o lista comuna ca sa acceadă în parlament.

Fără un program economic solid și promisiuni ca vor reforma sistemului de justiție din Moldova, nu vor ajunge în parlament.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s